Schimmels, vijand nr. 1 van de badkamer

Vijand nummer één van de badkamer zijn schimmels en bacteriën die goed gedijen in warme vochtige ruimtes en dus zeker in jouw douche. Zeep- en shampooresten die op de muren, vloeren maar ook in het douche- en badputje achterblijven, bevatten organisch materiaal die voeding kunnen bieden aan schimmels en andere micro-organismen die je liever niet in je badkamer hebt.

Ventileren en droog houden

Om schimmels te voorkomen is het belangrijk om de badkamer en zeker ook de douche goed te ventileren. Hierin heeft een inloopdouche een streepje voor op de douchecabine waarin het vocht nadien moeilijker weg kan. Het is zeker goed om na het douchen de muren en vloeren droog te maken. Een raamwisser is zeker een handig hulpmiddel hierbij. Het helpt ook om de glazen wanden vrij van kalk- en vuilsporen te houden. Daarnaast is het zeker verstandig om regelmatig de douche schoon te maken om zeep- en shampoo-resten te verwijderen en daarmee de voedingsbodem voor schimmels weg te nemen.

Baking soda (zuiveringszout)

In de handel zijn er tal van schoonmaakproducten te verkrijgen waarmee je de douche en badkamer kan schoonmaken. Maar ook baking soda, het schoonmaakproduct van onze grootmoeders, blijft een heel effectief middel om de douche maar ook het bad, wastafels en toilet mee schoon te maken. Strooi wat baking soda op een spons, wrijf er de oppervlakken mee in en laat desnoods wat intrekken vooraleer na te spoelen met water. Schimmels, resten van zeep en shampoo net als kalksporen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Ook om kitnaden en voegen die na verloop van tijd wel eens durven te verkleuren, is grootmoeders product heel efficiënt.

Azijn en citroensap

Om het doucheputje netjes te houden, kan je wat baking soda in het putje gieten en aanvullen met water. Weet trouwens dat je ook baking soda kan mengen met azijn of met het sap van een uitgeperste citroen waardoor het nog beter zijn werk doet.

Ook voor het toilet werkt de combinatie baking soda azijn goed. Giet hiervoor 1 kopje azijn in de toiletpot en verspreid het met de toiletborstel in de pot. Laat dit ongeveer een minuut staan. Voeg dan 1 kopje zuiveringszout en nog eens 1-2 koppen azijn toe. De oplossing moet bruisen. Laat dit ongeveer 5 minuten werken. Nadien schrob je het toilet met het mengsel. Spoel daarna door en je hebt terug een blinkend toilet!

Wil je de kalkaanslag op glazen wanden en douchedeuren verwijderen, dan kan je die met een halve citroen inwrijven en dan afspoelen. Het citroensap verwijdert de kalkvlekken.

Bewegen

We weten allemaal dat bewegen gezond is maar het is ook een tip die geldt voor je thermostaatkraan. Draai minstens een keer per week de temperatuurknop van koud naar warm en terug terwijl de kraan loopt. Zo voorkom je dat de kraan vast komt te zitten en daarenboven voorkomt een wisselbad veroudering.

Let op

Lees altijd eerst de instructies van de fabrikant en test producten eerst uit op een onopvallende plaats.