Details maken een wereld van verschil

Of je nu een verwoede hobbykok bent of eerder een Dagelijkse-Kost-kok, de keuken blijft in de toekomst onmisbaar voor wie ook later zelfstandig wil blijven wonen. Jouw keuken heeft ook een houdbaarheidsdatum en er komt ooit een moment waarop je aan een nieuwe keuken toe bent. Weet dan dat een keuken op maat van een (toekomstige) oudere gebruiker geen doorslag is van je vorige keuken. Voor wie minder lenig wordt, is bukken en omhoog reiken niet meer zo evident als vroeger het geval was. Het zit hem in slimme details die een wereld van verschil betekenen in comfort en gebruiksgemak maar evenzeer in veiligheid en energie.

Pottenlades en apothekerskasten

In een keuken afgestemd op een oudere gebruiker verdwijnen de onderkasten en komen er pottenlades in de plaats. Intussen zijn die bijna overal standaard omdat ze niet enkel handig zijn voor ouderen maar ook jongere gebruikers genieten van de voordelen ervan.

Apothekerskasten vind je vandaag al steeds meer in nieuwe keukens in de plaats van de klassieke kolomkasten omwille van hun gebruiksgemak. Het zijn eigenlijk hoge lades met verschillende legplanken waar je van aan de zijkant iets uit de kast haalt of teruglegt. Ze hebben het voordeel dat je overal goed bij kan en dus de ruimte van de kast optimaal gebruikt. In veel gevallen wordt een bankje of trapje overbodig wat bij een klassiek kolomkast meestal het geval is om bij het hoogste schap te komen.

Hoekkasten zonder draaimanden zijn in in de meeste gevallen verloren kastruimte tenzij er draaimanden in worden voorzien. Zeker als je wat minder lenig wordt, geen overbodige luxe.

Stel je een keukenrenovatie liever nog even uit, dan kan je van de onderkasten en kolomkasten de deurtjes verwijderen en voorzie je op de legplanken manden waarin je jouw keukentoestellen en voorraad opbergt. Zolang die manden niet te zwaar geladen zijn, is het een handige oplossing om kastruimte comfortabel en veilig te blijven gebruiken.

Foto DSM keukens

Plaatsing van de keukentoestellen

In minder recente keukens vind je nog wel eens een oven onder het werkblad terwijl die vandaag standaard op hoogte zijn ingebouwd. Laat je een nieuwe keuken plaatsen, zorg er dan voor dat het midden van de oven zich op werkbladhoogte bevindt. Handig om bloedhete schotels, veilig uit de oven te halen zonder het risico op ernstige brandwonden.

Ook de vaatwasser staat in je nieuwe keuken niet langer op de grond zodat laden en lossen van de onderste mand veel eenvoudiger wordt. Lukt het niet om een vaatwasser op hoogte in te bouwen, dan kan je kiezen voor een vaatwasser waarbij de onderste mand naar boven lift zodra je die uittrekt om te laden of te lossen.

Ook andere elektrische keukentoestellen als koelkasten, diepvriezers, … worden in een toegankelijke keuken best op hoogte ingebouwd.  

Handgrepen

Goed uitgekozen zichtbare handgrepen zorgen voor extra gebruiksgemak. Onze voorkeur gaat naar de H-vormige trekkers die voldoende groot zijn. Wij vermijden de kleine ronde handgrepen of systemen waarbij ze volledig worden weggelaten. 

Energie

Ook in jouw keuken kan je efficiënt en zuinig met energie omspringen. Kies dus enkel voor toestellen met een A-label (waar dit mogelijk is). Maar let bij de aanschaf van een vaatwasser ook op het waterverbruik. Het verschil tussen toestellen en types kan behoorlijk verschillen. Ook waterbesparende kranen halen het waterverbruik naar beneden.  Zij zorgen voor minder doorloop van water. Dit doet de kraan met behulp van een aerator die lucht toevoegt aan de waterstraal. Zo komt er minder water uit te kraan zonder dat dit de sterkte van de waterstraal beïnvloedt. Ingeval van warm water bespaart u tegelijkertijd energie.

Meer weten: check de mogelijkheden van DSM keukens