De antislipwaarde van vloeren

Een kwart van de ongevallen thuis is het gevolg van uitglijden. Hoe ouder mensen worden, hoe meer ze het slachtoffer kunnen zijn van dergelijke valpartijen. Is je badkamer en/of douche glad, pak dit dan liever vandaag dan morgen aan. Het is van het allergrootste belang de juiste vloer of ondergrond te kiezen om uitschuivers in de badkamer, douche en toilet te voorkomen.

Blotevoet of Pieds Nus test

Om de stroefheid of de mate waarin een vloertegel of ander vloermateriaal al dan niet glad is te testen, wordt heel dikwijls de ‘blotevoet test’ gebruikt.

Hiervoor staat een persoon op blote voeten op een hellend vlak dat met zeepwater is nat gemaakt. De mate waarin deze persoon comfortabel het hellend vlak op en af kan gaan zonder uit te schuiven, bepaalt hoe stroef de ondergrond is. Hoe stroever de vloer, hoe groter de helling mag zijn. Daar wordt een PN of ‘Pieds Nus’ waarde aan toegekend op basis van de hellingsgraad.

Een PN-24 betekent dat je op een helling van 24° rechtop blijft zonder uit te schuiven. De test wordt door verschillende testpersonen uitgevoerd om een zo correct mogelijk beeld te krijgen van de antislipwaarde van de vloer.

PN 24 of C-waarde

Voor personen die minder lenig en krachtig zijn geworden, is een PN-24 tegel in de badkamer, toilet en douche geen overbodige luxe. Ze bieden het meeste grip en de kans op uitschuiven wordt maximaal beperkt. 

De PN-24 stemt overeen met de C-klasse van de Duitse DIN 510097 norm die ook vaak wordt gebruikt om de antislipwaarde van een vloer uit te drukken. De B-klasse is het equivalent van de PN-18 die uitschuiven voorkomt tot op een helling van 18° en klasse A met PN-12 die steun biedt tot op een helling van 12°.

Een PN 24 is duurder dan een PN-18 die weer duurder is dan een PN-12 maar betaalt zich nadien in veelvoud terug in veiligheid en comfort.

Het blijft belangrijk om na elke douchebeurt de ondergrond goed af te spoelen zodat alle zeepresten die de ondergrond toch glad kunnen maken, verdwijnen.