Traplopen is gezond op voorwaarde dat je trap afgestemd blijft op een oudere bewoner.

Wie stapt leeft langer. Het bewijs hiervan ligt onomstotelijk vast. Elke stap telt om langer fit en gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal. Met 7000 stappen per dag heb je al 50 tot 70% minder kans om te sterven dan wie er dagelijks minder dan 7000 op de teller heeft. Elke 1000 stappen verkleinen de kans op sterfte met 6 tot 36%.

Ook traplopen is een vorm van stappen en zolang het veilig en comfortabel kan een efficiënte manier om in beweging te blijven. Zo verbrandt traplopen dubbel zoveel calorieën dan joggen. Traplopen is dus gezond, zolang het maar veilig en comfortabel kan, ook als je al wat minder krachtig, lenig en stabiel wordt.

Met een veilige trap blijf je ook later dagelijks sporten

Problemen bij trappen en mogelijke oplossingen

In veel woningen is de trap niet afgestemd op een minder mobiele oudere bewoner. De oude trap vervangen door een toegankelijke trap is niet alleen een dure oplossing, het is ook niet altijd en overal haalbaar. Een trapassistent en traplift zijn dan wel meestal haalbaar. Maar ook de huislift biedt in steeds meer woningen een oplossing wanneer traplopen niet meer haalbaar en wenselijk is. Ze nemen steeds minder plaats in en een llftput is niet langer nodig. Maar in bepaalde gevallen volstaan ook kleine aanpassingen. Hieronder stellen we oplossingen voor verschillende problemen voor.

De trap is te steil.

Vanaf 45° wordt een trap steil genoemd en dit is zeker niet aan te bevelen voor oudere bewoners. Een trap tussen 30° en 40° past veel beter in die zijn woning. Om de hellingsgraad van een trap minder steil te maken, moet je een nieuwe trap plaatsen waarvan de voet van de trap meer achteruit wordt geschoven. Dit zal niet altijd en overal mogelijk zijn. Dan blijft er nog de trapassistent, traplift of huislift over als je nog veilig de andere woonlagen van je woning wil gebruiken.

Te hoge treden

De optrede of het hoogteverschil tussen twee tredes meet maximum 18 cm. De optrede een trap verlagen is onmogelijk tenzij je voor een nieuwe trap gaat. Naast de trapassistent, traplift en huislift kan je hier ook voor tussentredes kiezen. Ze zorgen ervoor dat het minder moeite kost om de trap op en af te gaan. Een tussentrede halveert de staphoogte. Ze zijn een goedkoper alternatief dan een traplift en een huislift en je blijft dus ook bewegen.

Een voorbeeld van tussentredes
tussentredes

Te korte treden.

Ideaal als de aantrede 25 cm meet. De aantrede is de diepte van een trede min de oversteek van de trede erboven. Die oversteek die we ook de trapneus noemen maakt die de trede kleiner bij het afgaan van de trap. Bij het opgaan van de trap, kan je er met de punt van de schoen aan blijven haperen waardoor je kan struikelen. De aantrede groter maken is onmogelijk. Wil je of kan je de trap niet vervangen, dan is hier een traplift of huislift een oplossing.

Te grote trapneus.

Een trapneus meet maximum 5 cm maar nog beter als er geen trapneus is. Dit vermindert aanzienlijk de valkans. De trapneus kleiner is zelden een optie omdat hierdoor de aantrede te klein wordt. Wil je of kan je de trap niet vervangen, dan is ook hier een traplift of huislift een oplossing.

Gladde treden:

Spreekt voor zich dat treden voldoende grip moeten hebben en dus niet glad mogen zijn. Is dit wel het geval, dan bestaan er antislip verf en strips waarmee je beter grip krijgt op de treden.

Ontbreken van een leuning

Is ook nogal evident dat een leuning extra comfort en veiligheid biedt aan minder mobiele oudere bewoners. Alhoewel draai- en wenteltrappen af te raden zijn voor deze bewoners, is er minstens 1 leuning voorzien aan de buitenbocht van de trap. Op die manier zal je ook de trap aan de breedste kant van de treden gebruiken. Maar een tweede leuning is zeker geen overbodige luxe. De leuning is tussen 90 cm en 100 cm hoog gemonteerd op maat van de gebruikers. Goed om bij het installeren hiervan even de hoogte uit te testen. Een extra handgreep bij het begin en einde zorgt voor extra ondersteuning en comfort.

Donkere treden

Een goed uitgelichte trap zorgt voor extra veiligheid en comfort. Dit moet in beide richtingen het geval zijn. Donkere treden zijn minder goed zichtbaar. Er bestaan zelfklevende opvallende strips die ook extra grip bieden om op de trapneus te plakken. In de handel zijn er ook led strips in kant-en-klare sets verkrijgbaar waarmee je jouw trap eenvoudig en snel kan voorzien van extra verlichting. Ze zijn eenvoudig te monteren en bieden extra comfort en veiligheid.