Wist je dat 1 op 3 thuiswonende oudere eenmaal per jaar valt? 1 op 3 van hen zelfs meerdere keren per jaar. Die valpartijen gebeuren voor meer dan helft binnenshuis. De oorzaken? Onder meer losliggende snoeren, onvoldoende verlichting, losliggend tapijt maar het kan ook een te laag toilet zonder handgrepen zijn. Ongevallen die dus vaak voorkomen hadden kunnen worden zonder dat hier dure aanpassingswerken aan te pas komen.

Hoe voorkom je op termijn valpartijen in de badkamer?

Handgrepen

Op latere leeftijd zijn baden, douchen en in en uit bad of douche komen niet zonder gevaar terwijl dat niet zo hoeft te zijn. Een badkamer afgestemd op een oudere bewoner in zijn latere levensjaren kan veel ellende voorkomen. Het begint met één of meer handgrepen bij het toilet, het ligbad en de douche. Handgrepen helpen om het evenwicht te bewaren en zich op te trekken.

Steunstang

Wie vasthoudt aan een bad, moet beseffen dat het op latere leeftijd moeilijker wordt om comfortabel in en uit het bad te stappen. Een steunstang die je gemakkelijk op de rand van het bad kan bevestigen, is zeker handig vanaf een bepaald moment.

Badlift

Een ander hulpmiddel is de badlift. Een zitje dat je in het bad plaatst dat op en neer kan waardoor je gemakkelijker in en uit het bad stapt.

Instapbad

Een instapbad is een bad met een deurtje waardoor je zonder je benen over de rand te tillen in en uit het bad komt. Dit bestaat zowel in de vorm van een zitbad als van een ligbad. Houd er wel rekening mee dat je het bad eerst moet laten leeglopen vooraleer je het deurtje weer kan openen. Bij het instappen, zit je dus eerst in een leeg bod.

Inloopdouche

Wil je zoals wel meer mensen het bad vervangen door een douche, kies dan voor een inloopdouche en liefst zonder opstapje. De bodem is voorzien van een antisliplaag, er is een zitbankje en minstens 1 handgreep beschikbaar.

Antislipvloer

Om in de badkamer niet uit te glijden, voorzie je best ook een antislipvloer. Er zijn ook antislip coatings op de markt waarmee je de vloer kan instrijken zodat hij stroever wordt en je meer grip krijgt.

Wil je toch een matje bij de douche of het bad, kies dan zeker voor een antislip matje.