Spring naar de inhoud

Blijf ook later genieten van je tuin

Filip 19 oktober 2023

Kies nu voor de juiste aanleg

Voor heel wat mensen is de tuin onmisbaar. Elk seizoen zorgt voor een nieuwe beleving. De tuin staat garant voor een regelmatige gezonde portie beweging in de buitenlucht waar je op hete dagen in het lommer van een struik of boom rust en koelte kan vinden. Ze willen er dan ook zo lang mogelijk van kunnen genieten.

Hoe zorg je ervoor dat je later kan blijven genieten van je tuin? Een onderhoudsvriendelijke tuin ook voor als je minder lenig en krachtig bent geworden, is het antwoord hierop. Dat begint met het juiste ontwerp waarbij je rekening houdt met de grootte, de oriëntatie en de bodemsoort. Ook goed om hier tijdig bij stil te staan. Dan kan je er ook langer van bljiven genieten.

Grootte

Een goed doordacht tuinontwerp is de sleutel tot een onderhoudsvriendelijke tuin waarbij je al een goede inschatting kan maken van hoe arbeidsintensief het onderhoud zal zijn van maart tot oktober. Dit is uiteraard al voor een groot deel afhankelijk van de grootte van de tuin. Een klein stadstuintje zal minder  onderhoud vragen dan een grote tuin. Maar dan nog kan je winst maken door voor de juiste aanplanting te kiezen waarbij je ook rekening houdt met de bodemsoort en de oriëntatie van je tuin.

Bodemtype

Het bodemtype speelt een belangrijke rol in de keuze van de aanplant maar ook in het onderhoud van de tuin. Je kan een bodem wel verbeteren maar de basiskenmerken van het bodemtype zullen bepalend bljiven. Zo groeien planten op een zanderige ondergrond minder snel dan op een voedsel-en humusrijke bodem maar moet je dan wel sneller en vaker sproeien. Op rijkere bodems kies je beter voor traaggroeiende planten die weinig onderhoud vragen.

Planten die geschikt zijn voor een zanderige droge ondergrond

  • Stekelige berenklauw, bloeit juni-augustus
  • Siberische edelweiss, bloeit juli-september
  • Erwtenstruik, bloeit april-mei
  • Rode valeriaan, bloeit juni-augustus
  • Brem, bloeit april-mei
  • Fijnstraal, bloei juni-september
  • Ooievaarsbek, bloeit mei-juli
  • Baardiris, bloeit mei-juni
  • Struikmalva, bloeit juni-september
  • Ezelsoor, bloeit juni-augustus

Planten die geschikt zijn voor een rijkere vochtige ondergrond

  • Vrouwenmantel, bloeit mei-juni
  • Varens als wijfjesvaren, mannetjesvaren en struisvaren, krijgen in de zomer een sporenkapsel.
  • Kaukasische en moerasvergeet-mij-nietje, bloeit van eind maart tot juni
  • Nagelkruid, bloeit van mei tot september
  • Wilgbladige zonnebloem, bloeit in augustus en september
  • Daglelie, bloeit heel de zomer afhankelijk van de soort
  • Lis/iris, bloeit van mei tot juni
  • Prachtlobelia, bloeit van juli tot oktober
  • Duizendknoop, bloeit van mei tot september
  • Langbladige ereprijs, bloeit in juli en augustus

Hete en droge zomers

Zeker met de steeds hetere zomers is het goed om ook hier al rekening mee te houden.. Mulch of bodemstrooisel tussen de planten in de borders strooien, zorgt er voor dat de bodem minder snel uitdroogt en houdt die ook tegelijkertijd luchtig. Hierdoor krijgt ook onkruid minder de kans om te groeien.

Steeds meer worden druppelslangen in de borders gelegd waardoor je niet langer met de gieter of met de tuinslag de planten moet bewateren. Je kan het ook automatiseren waardoor je tuin niet opdroogt als je met vakantie bent. Dat die systemen aangesloten worden op het regenwater, is logisch. Stadswater dient niet om de tuin te sproeien.

Oriëntatie

Ook de oriëntatie van je tuin speelt een belangrijke rol. Hoe meer zon, hoe sneller de verdamping en uitdroging van de bodem. Houd dus ook hier rekening mee als je jouw tuin onderhoudsvriendelijk wil maken voor een latere levensfase.  

Gazon

Het gazon is in veel van onze tuinen een vast onderdeel. Tijdens de zomermaanden krijgen gazons het steeds harder te verduren onder de hitte en de droogte. Je moet hierdoor wel wat minder gras maaien maar voor wie van een groene frisse grasmat houdt, zijn die droge hete zomers een gesel. Wil je toch een groene grasmat,, kies dan bij de (her)aanleg voor een sterke droogtebestendige grasmengeling. Deze gazons verdorren minder snel en later dan gazons van klassieke grasmengelingen en herstellen beter en sneller. Uiteraard is de grasrobbot een welgekomen hulp in de tuin van een (toekomstige) oudere bewoner.

Bloemenweide

Een bloemenweide is trouwens een mooi alternatief voor het gazon of een deel ervan. Zeker op een zanderige arme bodem werkt het goed. Je hebt dan de hele zomer lang bloemen in de tuin wat een paradijs is voor de bijen. Je hoeft het ook maar 1 tot 2 keer te maaien. Een eerste keer eind juni, begin juli en een laatste keer eind september, begin oktober. Maar onderschat ook deze klus niet. Kies zeker voor een bloemenmengsel van meerjarige planten wil je die niet elk jaar moeten inzaaien.

Tuinrangers

Wil je advies over tuinaanleg, dan kan je in bepaalde steden bij de tuinrangers advies vragen. Het zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Ze helpen hun stad of gemeente om biodiverser en klimaatrobuuster te worden via de tuinen van de inwoners.

Woonoplossingen

Keuken, badkamer, trappen, tuin, ...

Lees meer

Premies

Ontdek hier welke tegemoetkoming je kan genieten

Lees meer

Diensten

Welke hulp kan ik aan huis krijgen?

Lees meer

Vraag het aan!

Niet gevonden wat je zocht? Stel ons hier jouw persoonlijke vraag

Lees meer

Stel je vraag

Op de hoogte blijven

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info