Maak je (tijdig) klaar om in een volgende levensfase veilig en comfortabel zelfstandig te blijven wonen.

Als we je vragen waar je oud wil worden, dan antwoord jij spontaan ‘thuis’. Dit is de uitdrukkelijke wens van een nieuwe en toekomstige generatie ouderen. Op eigen kracht tot aan de meet. Dan heb je je ongetwijfeld al enkele keren afgevraagd of jouw woonst hiervoor geschikt blijft. Een bed in de living met een toiletstoel naast de tv is niet het beeld dat je van jouw oude dag voor ogen hebt. Maar waaraan moet je woning dan voldoen om er later veilig en comfortabel te kunnen wonen als je minder mobiel bent geworden.

Levensloopbestendig wonen

Een levensloopbestendige woning is afgestemd op een of meer oudere bewoners die minder mobiel zijn geworden. Dat betekent een woning waarin deze bewoners veilig en comfortabel zelfstandig kunnen wonen. Hierbij moet je rekening houden met zowel de grootte, de inrichting en de ligging van de woning.

Grootte

Een levensloopbestendige woning is een woonst op maat van het aantal bewoners in de volgende levensfase. Welke delen van de woning blijf je in de toekomst gebruiken en welke niet? Kan je jouw woning (+tuin) in de toekomst blijven onderhouden? Wil en kan je de woon- en onderhoudskost verder blijven dragen? Vragen die je je beter al stelt vooraleer je minder mobiel wordt. Een woning op maat van jouw gezinssituatie in een volgende levensfase heeft tal van voordelen op vlak van woon- en onderhoudskost.

Inrichting

Blijven alle delen van de woning in de toekomst als de bewoner minder lenig, krachtig en stabiel is geworden, verder toegankelijk, veilig en comfortabel? Dit zal vooral afhankelijk zijn van hoe die woning is gebouwd en ingericht. Het zit hem vaak in details die een wereld van verschil uitmaken voor een oudere minder mobiele bewoner. Denk maar aan een vaatwasser die wat hoger is geplaatst dan vandaag het geval is, een inloopdouche met een zitbankje in de plaats van een ligbad of een toilet dat wat hoger staat of op en neer kan. Voor verschillende obstakels bestaan steeds meer oplossingen waarmee een woning ook voor minder mobiel geworden ouderen toegankelijk blijft.

Ligging

Ook de ligging van de woninig bepaalt mee of ze in de toekomst geschikt blijft om er later zelfstandig te kunnen wonen. Dan wordt het belangrijker dan voordien dat voorzieningen als winkels, gezondheidszorg, cultuur en ontspannig tot openbaar vervoer in de buurt van jouw woning aanwezig zijn. Het helpt de zelfstandigheid te bewaren en minder snel afhankelijk te worden van een mantelzorger.

Beter voorkomen dan genezen

Je kan maar beter tijdig stil staan bij hoe je later veilig en comfortabel zelfstandig wil wonen. Van uitstel komt heel vaak afstel. Wie tijdig de stap zet naar levensloopbestendig wonen, voorkomt niet alleen onheil maar geniet ook langer van het nieuwe comfort dat levensloopbestendig wonen biedt. Op die manier moet je het beeld van een bed in de living met een toiletstoel naast de tv niet vrezen. Een woning afgestemd op een oudere minder zorgt uiteindelijk ook voor een betere gezondheid en meer welzijn.

Is jouw woning afgestemd op een oudere bewoner?

Scan hier jouw woning en ontvang aansluitend het rapport in je mailbox. Een rapport met tips en advies over veilig en comfortabel zelfstandig wonen in een latere levensfase.

SCAN HIER JE WONING

Lang Zal U Wonen - woonscan