Laureaat Team Kampvuur, DENC-Studio , Dhooge & Meganck architectuur slaan de handen in elkaar voor De Porre, wonen aan de rand van het park.

Met de film “Aanrijding in Moscou” maakte Vlaanderen kennis met de wijk in GentBrugge. Typerend voor deze wijk is de grote aanwezigheid van spoorwegen en loodsen van de NMBS, die de wijk in drieën opdeelt. Moscou is een negentiende eeuwse buurt met arbeidershuizen van onder andere de toenmalige textielfabriek De Porre. Daar herontwikkelde Sogent (Stadsontwikkeling Gent) de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. De buurt kreeg een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool. Het sluitstuk: een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park. Inclusief wonen mét oog voor flexibiliteit en toegankelijkheid.

Alle basisregels in flexibiliteit en toegankelijkheid worden in dit project gerespecteerd. Alle ruimtes zijn op eenvoudige en betaalbare wijze aan te passen. Het gebruik van niet-dragende binnenwanden maakt zo andere indelingen mogelijk. Overal een verhoogde toegankelijkheid voor andersvaliden en jonge moeders met buggy’s. Dit impliceert uiteraard dat ook ouderen met een verminderde mobiliteit geen moeilijkheden gaan ondervinden om zich binnen het project voor te bewegen. Het project DE PORRE onderschrijft het GOLLD-charter. Gentse Ontwerpen Levensoopbestendig Design dat veranderende woonbehoeften van de bewoners centraal plaatst.

De nieuwe woonbuurt wordt autoluw. Auto’s worden naar de nieuwe ondergrondse parking aan de Peter Benoitlaan geleid, zachte weggebruikers kunnen gebruikmaken van de centrale fiets- en wandelas. Langs die as komt ook ‘De Knoop’, een plek van ruim 1.000 vierkante meter met vier atelierruimtes voor bijvoorbeeld een buurtwinkel, een polyvalente ruimte, een buurtcafé of restaurant, en met een daktuin voor stadslandbouw.

Volgens de huidige planning zal Matexi, na het verkrijgen van de nodige vergunningen, in 2025 starten met de bouwwerken. Wordt vervolgd !