Verbouwen is een van die tijdloze activiteiten die ons in staat stellen onze leefomgeving aan te passen en te verbeteren. Het is een project dat mensen van alle leeftijden in staat stelt om hun woningen te transformeren en aan te passen aan hun veranderende behoeften. Een van de meest waardevolle en lonende manieren om te verbouwen is het creëren van een levensloopbestendige woning, waarin comfort en toegankelijkheid voorop staan. En daar staat geen leeftijd op!

Het is een veelvoorkomende misvatting dat verbouwen voornamelijk iets is voor jonge mensen die een gezin willen stichten of voor degenen die hun eerste woning betrekken. In werkelijkheid staat op verbouwen geen leeftijd. Het is een proces dat voor iedereen relevant is, ongeacht levensfase. Het is een kans om een woning aan te passen aan de veranderende behoeften die zich voordoen naarmate we ouder worden. Een levensloopbestendige verbouwing zorgt ervoor dat de woning veilig en comfortabel blijft, ongeacht de fysieke beperkingen die met de tijd kunnen optreden. Levensloopbestendig verbouwen houdt in dat je vooruit denkt en maatregelen neemt om je woning toegankelijker te maken. Dit kan onder andere betekenen dat je drempels verwijdert, deuren verbreedt, een badkamer op de begane grond installeert of een traplift plaatst. Door deze aanpassingen te doen, maak je je woning geschikt voor mensen van alle leeftijden en fysieke condities. Je investeert niet alleen in je huis, maar ook in je toekomstige comfort en onafhankelijkheid. Daarom zijn dergelijke investeringen en verbeteringen zaken die intergenerationeel kunnen besproken worden. (Groot)ouders met hun (klein)kinderen: de aanpassingen kunnen ook voor een waardestijging van de woning zorgen.

Het levensloopbestendig maken van je woning is niet alleen relevant voor ouderen. Het kan ook van pas komen voor jonge gezinnen met kinderen, mensen met beperkte mobiliteit of iedereen die waarde hecht aan een comfortabele en veilige leefomgeving. Het is een verstandige keuze die ervoor zorgt dat je woning met je meegroeit en aanpasbaar is aan de veranderingen in je leven.

De overheid voorziet premies voor wie (duurzaam) verbouwt. De meeste zijn vervat in de “Mijn verbouwpremie”.