In Vlaanderen en België zijn er verschillende subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar voor levensloopbestendige verbouwingen. Deze programma’s zijn bedoeld om huiseigenaren te helpen bij het aanpassen van hun woningen aan hun veranderende behoeften, met name met het oog op ouder worden.

Hier zijn enkele van de belangrijkste subsidies en financiële ondersteuningsmogelijkheden:

Vlaamse Renovatiepremie: De Vlaamse Renovatiepremie is bedoeld voor eigenaars die een bestaande woning willen renoveren om deze levensloopbestendig te maken. De premie dekt een deel van de kosten van de renovatie, inclusief structurele werken, zoals het installeren van een inloopdouche of het wegnemen van drempels.

Vlaamse Verbeteringspremie: Deze premie is specifiek gericht op eigenaars van een woning die minstens 30 jaar oud is. Het kan gebruikt worden voor verbouwingen die de veiligheid en leefbaarheid van de woning verbeteren, inclusief maatregelen voor levensloopbestendigheid.

Vlaamse Aanpassingspremie: De Vlaamse Aanpassingspremie is bedoeld voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan hun veranderende behoeften. Het kan worden gebruikt voor het verwijderen van architecturale drempels en andere maatregelen om de woning toegankelijker te maken.

Totaalrenovatiebonus: De Totaalrenovatiebonus is een premie die wordt toegekend aan huiseigenaren die hun woning grondig renoveren en verbeteren. Dit kan ook het aanpassen van de woning aan levensloopbestendige behoeften omvatten.

Belastingvoordelen: In België zijn er belastingvoordelen beschikbaar voor bepaalde energie-efficiënte renovaties en aanpassingen aan de woning. Hoewel deze voordelen niet specifiek gericht zijn op levensloopbestendige verbouwingen, kunnen ze toch helpen bij het financieren van dergelijke projecten.

Lokale subsidieregelingen: Sommige gemeenten en steden in Vlaanderen bieden ook specifieke subsidies en ondersteuning voor levensloopbestendige verbouwingen. Het is raadzaam om contact op te nemen met de lokale overheid om te informeren naar eventuele beschikbare programma’s.

Het is ook verstandig om advies in te winnen bij een gespecialiseerde instantie of een architect om te bepalen welke aanpassingen nodig zijn en hoe je het beste kunt profiteren van beschikbare financiële steun. Indien je hier concrete vragen over hebt kan je ook bij ons terecht. Stel je vraag aan info@langzaluwonen.be