De West-Vlaamse Top 10

Wie (iets) minder mobiel of wat ouder wordt in West-Vlaanderen kan gebruikmaken van verschillende diensten en voorzieningen om de levenskwaliteit te garanderen of te verbeteren en om (wanneer gewenst) zelfstandig thuis te blijven wonen. Wij maakten een top 10:

1.Thuiszorgdiensten

Bijna iedereen is vertrouwd met de thuiszorgdiensten zoals thuisverpleging, hulp bij persoonlijke verzorging, medicatiebeheer, wondzorg en andere medische diensten. Al deze diensten worden geleverd door thuiszorgorganisaties en kunnen ouderen en minder mobiele mensen helpen om in hun eigen huis te blijven wonen terwijl ze de nodige zorg ontvangen.

2.Maaltijdvoorziening aan huis

Oudere bewoners kunnen gebruikmaken van maaltijddiensten die gezonde en voedzame maaltijden aan huis bezorgen. Dit verlicht de last van boodschappen doen en koken, vooral als mobiliteit een uitdaging vormt.

Men kan beter naar de bakker dan naar de apotheker gaan.

Oud Vlaams gezegde

3. Pendeldiensten en vervoer op maat

Verschillende gemeenten en organisaties bieden vervoersdiensten voor ouderen die moeite hebben met mobiliteit. Deze diensten omvatten shuttlebussen, vervoer op maat en begeleiding naar medische afspraken. Check zeker in je eigen stad of gemeente welke mogelijkheden er zijn!

4. Hulp bij huishoudelijke taken

Er zijn diensten beschikbaar die hulp bieden bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, boodschappen doen, en klusjes in en rond het huis. Dit verlicht de last van dagelijkse taken. Diverse dergelijke diensten worden aangeboden door dienstencheque-bedrijven waardoor de kost beperkt blijft (want grotendeels gesubsidieerd door de overheid).

5. Dagverzorgingscentra

Dagverzorgingscentra bieden oudere volwassenen de mogelijkheid om gedurende de dag deel te nemen aan activiteiten, sociale interactie te hebben en zorg en ondersteuning te ontvangen, terwijl ze ’s avonds weer naar hun vertrouwde huis kunnen gaan. Vaak worden dergelijke dagverzorgingscentra als een tussenstap tussen het woonzorgcentrum en de thuissituatie gezien.

6. Woonzorgcentra

Voor oudere bewoners die meer intensieve zorg nodig hebben dan er thuis kan gegarandeerd worden, zijn er diverse woonzorgcentra beschikbaar in West-Vlaanderen. Deze bieden accommodatie, verzorging en ondersteuning op permanente basis. Je kan ze o.a. opzoeken via https://www.desocialekaart.be

7. Sociale activiteiten en ontmoetingscentra

Gemeenschapscentra en ontmoetingsplaatsen voor ouderen bieden sociale activiteiten, educatieve programma’s en gelegenheid voor ontmoetingen met als doel eenzaamheid te verminderen en nieuwe en toekomstige ouderen in staat stellen om actief betrokken te blijven bij de samenleving.

8. Ergotherapie & fysiotherapie

Oudere bewoners die hun mobiliteit willen verbeteren of herstellen, kunnen gebruikmaken van diensten voor ergotherapie en fysiotherapie om hun fysieke functie te behouden of te verbeteren.

9.Lokale overheidsprogramma’s

Gemeentelijke overheden bieden vaak specifieke programma’s en diensten voor ouderen, zoals adviesdiensten, subsidies voor woningaanpassingen en andere ondersteuningsmogelijkheden. De welzijnsdienst van jouw gemeente of stad kan je hierbij zeker verder helpen.

10. Seniorenorganisaties

Verschillende seniorenorganisaties zoals bijv. Neos in West-Vlaanderen bieden ondersteuning, informatie en advies aan ouderen en hun families. Ze organiseren ook activiteiten en evenementen om het algmene welzijn van ouderen te bevorderen. Bekijk zeker even hun activiteitenkalender en doe er je voordeel mee !