Gas, vitrokeramisch of inductie? Inductie als je ’t ons vraagt.

Waarmee houd je rekening bij de keuze van een kookplaat?

Bij de keuze van een nieuwe kookplaat houd je naast het gebruiksgemak en onderhoud ook rekening met de aankoopprijs, energieverbruik en design maar zeker ook met de veiligheid van een kookplaat. Kookplaten zonder veiligheid horen in geen enkele keuken meer thuis en al zeker niet in de keuken van een oudere persoon. Verder meer hierover.

Gebruiksgemak en onderhoud

Meus zien we vandaag nog koken op gas terwijl in de meeste keukens gaskookplaten verdwenen zijn. Professionele koks houden soms nog vast aan hun gaskookplaat omdat ze hiermee goed de warmte kunnen regelen. Een argument dat steeds minder opgaat zeker als je vergelijkt met een inductieplaten waarmee dit ook kan. Keramische platen reageren trager en blijven langer wamte afgeven nadat je de kookplaat al hebt afgezet. Hier moet je wel evan aan wennen als je van gas overstapt.

Een gasfornuis schoonmaken nadat de rijst of melk overkookte, is geen lachertje. Hier hebben keramische en inductie kookplaten meer dan een streepje voor.

Aankoopprijs

Het aanbod van goedkopere gaskookplaten is veel groter dan van keramische of inductie kookplaten maar je vindt de drie types in verschillende prijscategorieën. Gaskookplaten zijn over het algemeen goedkoopst, inductieplaten meestal duurst maar prijzen vergelijken is zeker aan te bevelen.

Energieverbruik

Gas was lang de goedkoopste manier maar dit is niet langer het geval sinds de gasprijzen flink zijn gestegen. Koken op inductie scoort vandaag het best. Je bespaart tot 25% energie ten opzichte van een keramische kookplaat en tot wel 50% in vergelijking met een gasfornuis.

Veiligheid

Gas is de minst veilige optie zeker als er geen veiligheid is voorzien die de gas afsluit wanneer het vuur bijvoorbeeld uitwaait of dooft door overkokend vocht. Met ouder worden neemt de geur af waardoor je gas- of brandlucht minder snel waarneemt met alle gevolgen van dien.

Inductie heeft het voordeel dat enkel de potten en pannen op de kookplaat warm worden zonder dat de kookplaat warm wordt. Neem je de pot van de plaat, dan stopt ook de de plaat met werken wat ook het geval is bij de meeste keramische platen. Deze blijft nadien wel nog even warm.

Besluit

Een inductiekookplaat is de beste keuze: gemakkelijk om de warmte te regelen, onderhoudsvriendelijk, energiezuinig en veilig. Niet altijd de goedkoopste maar op termijn wind je het prijsverschil terug.