Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Bureau50 (doelgroepbureau rond nieuwe en toekomstige ouderen) maakte deel uit van de jury. Laat je inspireren door één van de vier winnende projecten, het rijhuis in Maldegem.De bouwheer in dit project wil zo lang mogelijk van de woning genieten. In Maldegem ontwierp Buro 56 architecten BV een rijwoning met bijhorende garage, helemaal aangepast of aanpasbaar aan toekomstige noden. Het volledige project is gericht op levenslang wonen en dit zonder in te boeten aan esthetiek.

Op het perceel gelegen te Maldegem stond eerder al een rijwoning, maar deze was
verouderd. Op het perceel is een volledige rijwoning en bijhorende garage opgericht. Reeds tijdens de ontwerpfase is op vraag van de bouwheer rekening gehouden met de veranderende noden van de toekomst met als doel de woning zo lang mogelijk te bewonen en een levenslang comfort te bieden.
De locatie in het directe stadscentrum heeft de voordelen dat alle openbare vervoer
en functies, winkels, horeca, … op beperkte afstand te bereiken zijn. Het perceel is noord-zuid gericht, waardoor de woning optimaal gebruik maakt van het nodige zonlicht.
In de tuinzone zijn alle niveauverschillen opgevangen via rolstoeltoegankelijke hellingen tot aan de achterliggende garage. De garage en tuinzone zijn ten alle tijde zowel bereikbaar via de woning als via de achterliggende straat.

De woning heeft drie bouwlagen. De onderste twee bouwlagen vormen een wooneenheid en blijven volledig toegankelijk zelfs indien de bewoners minder mobiel worden.

De eerste verdieping is voorzien van een rolstoeltoegankelijke badkamer, berging en ruime slaapkamer. De verdieping is te bereiken via een interne huislift als een trap. De bovenste verdiepingen worden momenteel gebruikt als extra ruimte voor de woning, maar kunnen later ook fungeren als afzonderlijke wooneenheid voor een verzorger. Deze duplex heeft namelijk een eigen badkamer en mogelijkheid tot keuken. Op het gebied van flexibiliteit een absolute troef.

De achterliggende garage is voldoende groot om gemakkelijk in – en uit te stappen en biedt nog mogelijkheden voor andere functies.

Drempelloos

De dorpel is gelijk gemaakt met het niveau van het voetpad. Bij de opstap aan de inkomhal is nog voldoende ruimte om een hellingsplateau te voorzien. Overal is het nodige gedaan om de bewegingsvrijheid te maximaliseren:  ruime gangen en binnendeuren en opklapbare beugels in het toilet en een onderrijdbare wastafel in de badkamer.