Er is reeds heel wat op de markt van domotica en smart solutions die via wifi, bluetooth of via het elektriciteitsnet kunnen gestuurd worden. Zo wordt er ook vaak van slimme deuren gesproken.

Wat zijn slimme deuren?

Slimme deursloten en -systemen bieden verschillende voordelen die de toegankelijkheid en veiligheid kunnen verbeteren en helpen zo in een futureproof omgeving. De terminologie is vaak in het Engels wat niet ongewoon is in de tech-wereld. Vaak wordt nieuwe technologie die inspeelt op de vergrijzing AgeTech genoemd. Het is vaak technologie die daarna vaak door iedereen omarmt wordt. Denk maar aan de elektrische fiets om maar iets te noemen.

Slimme deuren bieden volgende voordelen.

Keyless entry: Slimme deursloten stellen mensen in staat om deuren te ontgrendelen via een smartphone-app, een pincode of een vingerafdruk. Dit betekent dat mensen geen fysieke sleutels hoeven te gebruiken, wat handig kan zijn voor mensen met beperkte mobiliteit.

Afstandsbediening: Familieleden of verzorgers kunnen de deuren op afstand ontgrendelen, waardoor minder mobiele personen niet afhankelijk zijn van anderen om hun deuren te openen.

Automatische vergrendeling: Slimme deursloten kunnen zo worden ingesteld dat ze automatisch vergrendelen wanneer de deur dichtgaat. Dit verhoogt de veiligheid, omdat de deur altijd vergrendeld is zonder dat men eraan hoeft te denken.

Deurstatusmeldingen: Gebruikers kunnen meldingen ontvangen op hun smartphone wanneer de deur wordt geopend of gesloten. Dit kan handig zijn om te controleren of een geliefde veilig thuis is gekomen.

Tijdsbeperkte toegang: Gebruikers kunnen tijdsbeperkte toegangscodes genereren voor gasten of zorgverleners. Dit betekent dat ze alleen toegang hebben gedurende een bepaalde periode, wat de controle en veiligheid verbetert.

Verder kunnen dergelijke systemen ook uitgebreid worden met Video-intercomsystemen waarmee gebruikers kunnen zien wie er voor de deur staat voordat ze deze ontgrendelen.

Sommige doorgedreven systemen maken ook gebruik van spraakbesturing: Integratie met spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant maakt het mogelijk om de deur te vergrendelen of ontgrendelen met eenvoudige spraakopdrachten.

Maar opgelet!

Het is ook raadzaam om een back-upsysteem te hebben voor het geval van stroomuitval of technische storingen.