Laureaat architectuurwedstrijd BIS levenslang wonen Wim Heylen architect bouwt in de Vlaamse Ardennen.

Flexibiliteit voorop. Met het oog op gezinsuitbreiding, maar ook later met levenslang wonen in het achterhoofd ging Wim Heylen Architect aan de slag met het ontwerp van deze nieuwbouwwoning in de Vlaamse Ardennen. De moderne woning ziet er op geen enkel moment als een “zorgwoning” uit en herinnert gelukkig geenszins aan de sfeer die soms in WZC of RVT’s hangt.

Een scenario voor nu

Het is een nieuwbouwwoning geworden die wonen en werken combineert in een geheel dat als één wordt ervaren. Veel ruimtes kregen zo een flexibele rol en het is de manier waarop ze verbonden zijn met de aangrenzende ruimtes die hun functie bepaalt.

Zo zijn er op de benedenverdieping twee kamers ingericht en op de verdieping anderhalf. Op de verdieping vandaag: de initiële ouderslaapkamer en een babykamer: ideaal voor jonge ouders om gemakkelijk voor hun kind te kunnen zorgen tijdens de eerste levensjaren.

Een scenario voor later…

Later evolueert één van de kamers op het gelijkvloers tot kinderkamer en de oorspronkelijke babykamer als dressing. De kamers op de begane grond kunnen afzonderlijk worden gebruikt als aparte slaapkamers maar hun nabijheid tot de keuken en praktijkruimte zorgt dat ze geïntegreerd kunnen worden met die respectieve ruimtes. Of je voegt ze samen tot één grote kamer, bijvoorbeeld als studentenkamer of als gelijkvloerse ouderslaapkamer in een later levensstadium.

Ondanks dat het een halfopen woning is, voelt het alsof het vrijstaand is, omdat het gelijkvloerse volume zich wegdraait van de garage waartegen het is gebouwd. De achtergevel wendt zich op die manier af van de middagzon en krijgt beschutting door middel van een pergola van houten balken. Architecturaal intrigeert en verwondert dit ontwerp. Mens en eenvoud stonden centraal in dit ontwerp dat zich gemakkelijk laat aanpassen aan nieuwe momenten in het leven.