Soms kan je met beperkte ingrepen jouw woning veiliger en comfortabeler maken zonder dat hiervoor de sloophamer moet bovengehaald worden. Iets wat je vanaf een bepaalde leeftijd liever niet meer doet. Hierdoor kan je zodra je wat minder mobiel wordt je dagelijkse activiteiten verder zelfstandig uitvoeren.

  • Handgrepen

Extra handgrepen in het toilet en badkamer zijn voor wie minder lenig en krachtig is geworden zeker geen overbodige luxe. Ze bieden niet alleen extra steun, ze zorgen ook voor meer veiligheid. Zowel in de douche, het bad als bij het toilet worden ze vanaf een bepaald ogenblik onmisbaar. Een kleine ingreep met een grote impact.

  • Anti-slipmatten

Een tapijt of vloerkleed dat gaat schuiven, is vaak de aanleiding van een val. Nochtans is dit gemakkelijk te voorkomen met een antislipmat of ondertapijt. Dit houdt het tapijt of mat op zijn plaats op een gladde ondergrond zoals dit dikwijls bij houten en glanzende vloertegels het geval is. Al deze ondertapijten zijn ook gemakkelijk op maat van het tapijt te knippen.

  • Comfortabel zitten

Word je minder lenig en krachtig, dan heb je alle voordeel bij een wat hogere stoel, toilet, zetel en bankstel.  Jouw grootte bepaalt jouw zithoogte. Wanneer je zit, vormen je benen dan een hoek van 90°. Belangrijk hierbij dat je voeten plat de grond kunnen raken en je bovenbenen een horizontale lijn vormen. Afhankelijk van jouw grootte is de hoogte van de zitting van een stoel dan tussen 43 en 48 cm en het toilet tussen 46 en 50 cm. Ook bij een zetel en bankstel gaat de zithoogte met de jaren de hoogte in.

  • Comfortabel slapen

Als je minder mobiel wordt, is een hoger bed handiger voor het in- en uitstappen maar ook praktischer bij het opmaken. De comforthoogte van het bed inclusief matras varieert dan tussen de 45 en 60 cm maar is ook hier afhankelijk van je grootte. Als je op de rand van het bed zit met je voeten plat op de grond, zijn je heupen hoger dan je knieën.

Bestaat op een bepaald ogenblik het gevaar dat je in je slaap uit het bed rolt, dan is dit beter niet te hoog. Van hooglaag-bedden kan je de hoogte verstellen zodat ze laag zijn tijdens het slapen en hoog om in- en uit het bed te stappen.

  • Verlichting

Extra licht, is zeker geen overbodige luxe vanaf een bepaald moment en dit gaat op voor de hele woning maar zeker voor de trap en voor de slaapkamer. Bij een trap is het belangrijk dat de treden zowel bij het op- als het afgaan goed zichtbaar zijn. LED-stroken verwerkt in de treden maar evengoed in de leuning, zijn een goede maar ook mooie oplossing.

’s Nachts even naar de wc en op de tast zoeken naar de lichtschakelaar… Met uitstapverlichting is dat verleden tijd. Je stapt uit bed en het licht gaat automatisch aan. De ideale oplossing als je ’s nachts al eens het toilet moet opzoeken.

is jouw woning afgestemd op een oudere bewoner?

Scan hier uw woning en krijg aansluitend een rapport in je mailbox. Een rapport met tips en advies over comfortabel zelfstandig wonen in een latere levensfase.

DOE DE WOONSCAN

Lang Zal U Wonen - woonscan