De tuin is de ideale plek om te ontspannen, in contact met de natuur. Een tuin kan echter ook tijdrovend en arbeidsintensief zijn. Veel mensen zoeken naar een een manier om de schoonheid van hun tuin te behouden zonder gegijzeld te worden door het vele ondehoud. Onderhoudsvriendelijke tuinen zijn het antwoord hierop.

Lang Zal U Wonen geeft graag een aantal tips mee voor een onderhoudsvriendelijke en veilige tuin, een sfeervolle tuin waar de nadruk ligt op comfort en genieten.

Ontwerp met een plan

Een goed doordacht tuinontwerp is de sleutel tot een onderhoudsvriendelijke tuin. Het begint met het kiezen van planten die van nature goed gedijen in ons klimaat en bodemtype. Daarnaast is het belangrijk om verschillende lagen te creëren: van bomen en struiken tot vaste planten en bodembedekkers. Dit kan helpen om onkruidgroei te verminderen en behoefte aan regelmatig snoeien te minimaliseren.

Paden en terrasjes

Terrassen, paden en gazons maken de tuin mooier maar ook onderhoudsvriendelijker. Kies voor brede paden, 1m tot 1m20, die kan je makkelijk met twee betreden en zijn ook toegankelijk met een rolstoel bijvoorbeeld.

Kies voor het terras voor grote tegels of materialen die niet snel glad worden. In de tuin kunnen ook verschillende terrasjes aanwezig zijn zodat je op meerdere plaatsen kan genieten, eventueel ook in de schaduw of met een mooi uitzicht. Vermijd drempels of trappen. Als er niveauverschillen zijn in de tuin, vang ze dan op met langzaam oplopende hellingen. Als er alsnog een trap nodig is, voorzie dan een trapleuning.

Sfeerverlichting

Zorg voor buitenverlichting. Goed verlichte paden en lampen bij de deur creëren een veilig gevoel. Sfeerverlichting of het uitlichten van bepaalde elementen zoals een boom, plantenhoekje of een fontijntje maken de tuin aantrekkelijk en zijn echte sfeermakers.

Bloemen in de hoogte

Kies voor hoge bloembakken of plaats ze op een verhoog zodat je niet tot op de grond hoeft te bukken.

Ook een kruidentuin tegen een muur met verschillende verdiepingen zorgt voor groen en is praktisch in het onderhoud.

Water zorgt voor rust

Water: kabbelend water werkt ontspannend en bovendien kan je er eventueel  storende geluiden mee onderdrukken.