laureaat BISbeurswedstrijd Levensloopbestendig wonen 2023 Tim Peeters Architecten BV

Hoe vertaal je de autonomie en gezinsvriendelijkheid van een vrijstaande verkavelingswoning naar een rijwoning in de stad? Tim Peeters Architecten BV wist in dit project in Ledeberg ruimtelijkheid te combineren met efficiëntie en comfort.


Location is key !

Levenslang wonen kan perfect in een rijwoning: dat is bij deze woning in Ledeberg zonneklaar. Dit project is het toonbeeld van hoe ook de locatie extra bijdraagt aan levenslang wonen.

Met een mooie mobiscore (aanwezigheid van belangrijke voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en/of apotheek /dokter) midden in een direct stadscentrum is dit project duidelijk klaar voor langere tijd. Gelijkvloerse bungalows in een verkavelingswijk zijn dan wel bewoonbaar voor jong en oud, maar vaak niet optimaal op het gebied van bereikbaarheid én kostenefficiëntie. Er is ook steeds minder ruimte ter beschikking om te wonen waardoor dergelijke compacte woning met meerdere verdiepingen veel kans maakt om de minimumnorm te worden.

Het plan houdt rekening met meerdere woonscenario’s. De klassieke gezinswoning met 2 à 3 slaapkamers vormt het uitgangspunt. In eerste instantie werd er gedacht aan het wooncomfort voor een gepensioneerd koppel zonder inwonende kinderen. Maar daarnaast kan deze woning functioneren als een hospitawoning. Een aparte atelierruimte achteraan op het gelijkvloers heeft eigen sanitair, en kan gemakkelijk omgevormd tot een compacte studio voor een verzorger.

En mét huislift !

Wat vooral opvalt in deze woning is de (verborgen) huislift . Deze is geïntegreerd in de woning op een manier die bepalend is voor de rest van de inrichting. Er is zowel links als rechts van de huislift circulatie, waardoor originele binnenruimtes ontstaan. Zo vormt die lift de kern van een compacte logistieke boomstructuur.


De woning onderscheidt zich ook door haar aanpasbare elementen en technieken. In de badkamer ie er bijvoorbeeld een stuk wegneembare wand voorzien opdat het toilet volledig rolstoeltoegankelijk is.

Woning met veel licht
Met een plafond op vier meter hoogte in de leefruimte, en zicht op de variaties van wolken en zon, kleur en licht in de lucht, wordt het onderhoud van een mooie terrastuin een optie, geen prioriteit.

Heel erg in het oog springend is de wintertuin op het dak, waar ook een kwetsbare bewoner in het tussenseizoen beschut geniet van de omliggende skyline. In de zomer kan het dak open en is er een extra terras.