Het is niet altijd evident om je in je buurt of stad gemakkelijk te verplaatsen.
Zeker niet als je (tijdelijk of permanent) wat slechter te been bent en moeite hebt met inspanningen.
In Vlaanderen zijn er verschillende manieren om je te verplaatsen als je minder goed ter been bent of geen eigen vervoer hebt. Je kan uiteraard gebruik maken van het Openbaar Vervoer. De Lijn biedt bussen en trams aan die vaak toegankelijk zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. Er zijn voertuigen met lage instap en speciaal voorziene plaatsen voor rolstoelen.
De Belgische spoorwegen (NMBS) bieden assistentie aan voor reizigers met een beperkte mobiliteit. Dit omvat hulp bij het in- en uitstappen, alsook aangepaste voorzieningen op stations en in treinen. Evenwel zijn sommige perrons nog helemaal niet aangepast om minder mobiele personen toegang te geven.
Naast deze algemene vervoersmogelijkheden zijn er ook diensten met aangepast vervoer…
De Lijn heeft ook een belbus die je op aanvraag kunt reserveren. Ze zijn meestal rolstoeltoegankelijk en kunnen je op een specifieke locatie oppikken en afzetten.
De vrijwilligersorganisatie Minder Mobielen Centrale (MMC)biedt vervoer aan mensen met een beperkte mobiliteit die geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.
Vervoer op Maat is een andere dienst die biedt aangepast vervoer voor personen met een handicap. Dit kan gaan van speciale taxi’s tot busjes die volledig zijn aangepast aan rolstoelgebruikers. Uiteraard zijn er gelukkig veel taxibedrijven die voertuigen aanbieden die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
Autodelen is beter voor het milieu. Er zijn minder auto’s op de weg en er hoeven minder auto’s geproduceerd te worden. Dat scheelt brandstof, uitstoot, en grondstoffen. Autodelers rijden minder kilometers dan toen ze wel een auto bezaten, blijkt uit onderzoek.
Personen die mobiel zijn maar niet over een eigen voertuig beschikken, kunnen opteren voor carpooling of het gebruik van deelauto’s.
Cambio is een autodeelservice waar je een auto kunt huren voor een korte periode. Sommige voertuigen zijn aangepast voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Er zijn verschillende platforms waarop je een rit kunt delen met anderen, bijvoorbeeld BlaBlaCar. Daarenboven bestaan er veel lokale initiatieven waarbij vrijwilligersorganisaties of gemeentelijke diensten specifieke vervoersdiensten aanbieden voor hun inwoners.
Tenslotte zijn e-bikes een gezond en haalbaar alternatief voor wie zich wil verplaatsen en (nog enigzins ) mobiel is. E-bikes zijn goed voor het milieu en bieden het voordeel dat je niet lang naar een parkeerplaatsje moet zoeken. De E-bike van Belgocycle (www.belgocycle.be) zijn Belgische E-bikes met een uitstekende service.