Eén van de hardnekkigste en lastigste taken in de tuin is onkruid wieden.

Toch zijn er een aantal tips die we graag meegeven om het onkruid zo moeilijk mogelijk te maken.

Beter voorkomen dan genezen…

Onkruid voorkomen kan door het letterlijk in de kiem te smoren. Laat je het onkruid groot worden, dan gaat het bloeien en zaad maken waardoor het heel snel en veel gaat uitbreiden. Laat de planten dus niet in het zaad schieten als je verder onheil wil voorkomen.

Daarnaast is het ook een goed idee om de bodem zoveel mogelijk af te dekken – ook wel mulchen genoemd. Mulchen is vooral praktisch tussen struiken of bij vaste planten die op enige afstand van elkaar mogen staan. Mulchen kan je met onkruidvrije grond, potgrond, houtsnippers, boomschors, grind, afgemaaid gras, cacaodoppen, kokosvezels of met een anti-worteldoek bijvoorbeeld.

Groene bodembedekkers

De ene bodem is de andere niet… hierover schreven we eerder al een artikel. Je vindt het hier.

Onkruid vergaat niet… helaas

Als er dan toch onkruid in uw tuin verschijnt, zijn er verschillende manieren om het te verwijderen al vraagt de ene al wat meer fysieke inspanning dan de andere:

Wieden of plukken is de klassieke methode, waarbij je het onkruid met de hand uittrekt. Het makkelijkst is om dat te doen na een regenbui, zodat het onkruid makkelijker loskomt met de wortels waardoor het onkruid ook echt weg blijft.

Buk je liever niet, dan kan je schoffelen of hakken. Met een goede, scherpe schoffel, kan je het onkruid duwend afsnijden of trekkend verwijderen, terwijl een hak voornamelijk trekkende bewegingen vereist. Schoffelen of hakken doe je het best bij droog weer, zodat het afgesneden onkruid snel verdroogt. Deze methoden zijn geschikt voor jong onkruid,  voor de moestuin bijvoorbeeld.

Tegenwoordig wint branden met een flesje butagas of elektrische branders aan populariteit. Deze methode is minder geschikt voor gebieden met kwetsbare planten maar is wel een effectieve optie voor paden en terrassen.

Milieuvriendelijke onkruidbestrijders

Pesticides op basis van synthetische producten zijn al een tijdje verboden. In de plaats daarvan zijn er wel ecologische herbiciden toegestaan worden. Grote nadeel is dat alleen het bovengrondse gedeelte afsterft. De wortels overleven dus waardoor het onkruid na een paar weken terugkomt. Toch zijn er een aantal tips om ze zo nuttig mogelijk in te zetten. Belangrijk is om ze in te zetten als het onkruid nog jong is, met kleine wortels en tere bladeren. Je moet het onkruid ook heel plaatselijk besproeien, anders ga je omringende planten ook beschadigen. Herbiciden gebruik je dus het best om bijvoorbeeld “beginnend” onkruid tussen de voegen van je terras te bestrijden.

Ook heet (kokend) water is een milieuvriendelijke optie waardoor het onkruid tot in de wortels wordt aangetast. Hetzelfde effect bereik je met stoom- of hete luchtapparaten.