Het is (g)een publiek geheim dat vele Belgen op latere leeftijd het warmere Zuiden verkiezen boven het frissere Noorden. Niet alleen is de zon er quasi dagelijks van de partij er zijn een pak andere zaken die het leven daar aantrekkelijker maken. Zoals aangehaald heeft Spanje  over het algemeen een warmer klimaat dan België wat de reden ‘numero uno” is voor mensen die graag van zonnigere en mildere winters genieten. Daarnaast is er ook het feit dat sommige aspecten van het dagelijks leven in Spanje vaak (veel) goedkoper zijn zoals vastgoed, voeding en diensten. De actievelingen genieten in Spanje van het  Mediterrane dieet  in combinatie met een actieve levensstijl, wat zonder meer gunstig is voor oudere volwassenen. Ook de cultuurliefhebbers kunnen naar believen hun hart ophalen in de rijke Spaanse cultuur en geschiedenis… En ook verhuizen naar een nieuw land kan een spannende culturele ervaring zijn. Naast gemakkelijke contacten met de locals is Spanje ook gekend door de vele expats en internationale gemeenschappen die (vooral) in populaire gebieden in Spanje te vinden zijn , waardoor het makkelijker is om nieuwe vrienden te maken en sociale activiteiten te vinden.

Maar het is niet allemaal rozegeur en maneschijn, of eerder Oleandergeur en zonneschijn…

Als je de Spaanse taal niet spreekt en er ook niets van begrijpt dan kan dit wel een serieus obstakel  vormen bij het communiceren met anderen en bij het regelen van dagelijkse zaken. Tijdens een kortstondige vakantie valt dit meestal wel mee, maar wie dagelijks daar woont en ook over de dagdagelijkse zaken dient te communiceren is een basiskennis van het Spaans wel meegenomen. Ik weet wel dat met Google Translate en dito vertaalservices heel veel mogelijk is maar een basiskennis van het Spaans is echt wel nodig.

Het regelen van verblijfsvergunningen, belastingen en andere administratieve zaken in een ander land kan ingewikkeld zijn, vooral als je niet bekend bent met het Spaanse systeem.

Vergeet ook niet dat alhoewel Spanje een uitgebreid gezondheidszorgsysteem heeft, het anders kan zijn dan wat je gewend bent in België, en het kan tijd kosten om je weg te vinden in het systeem. Er zijn ook een pak private klinieken waarvan de kosten wanneer je onvoldoende goed verzekerd bent hoog kunnen oplopen!

Tenslotte hou je best rekening met wat aanpassingsproblemen: het kan wat tijd vragen voor je je thuis voelt in een nieuw land en de afstand tot familie en vrienden kan ook zwaarder wegen dan je oorspronkelijk dacht.

Om al deze redenen is het een goed idee om eerst een paar keer ernaar toe op reis te gaan en een teen in het water te stoppen om te zien of Spanje iets voor jou is!