Een tuin staat voor veel mensen garant voor een regelmatige gezonde portie beweging in de buitenlucht. Op hete dagen vind je er in het lommer van een struik of boom rust en koelte. Wie geen tuin heeft of minder groene vingers, zoekt dan het groen op in een stadspark in de buurt.

De grote meerderheid van wie met de Lang Zal U Wonen woningscan de voorbije maanden al naging in welke mate zijn huidige woning comfortabel blijft op latere leeftijd, heeft vandaag een tuin. Bijna de helft vindt trouwens dat er bij een levensbestendige woning een onderhoudsvriendelijke tuin hoort. Een derde geeft daarbij te kennen info te willen krijgen over een tuin die ze kunnen blijven onderhouden. Dus vonden we het meer dan de moeite om de vraag ‘Wat is een onderhoudsvriendelijke tuin op maat van een oudere bewoner’ aan Eddy Van Cauter, de groene vingers achter groen@home uit Sint-Gillis-Waas, voor te leggen

Eddy Van Cauter: “Een tuin op maat van een oudere bewoner begint met het ontwerp. Is het een zonnige tuin, voorzie dan best dat er in de zomer vanaf de middag een schaduwplaats is waar een zithoek of eethoek kan komen. Liefst ook uit de wind. Indien mogelijk kan je ook rekening houden met wat je te zien krijgt van in het huis.”

Voor de indeling van de tuin, denk ik graag in zones, dat is minder voorspelbaar dan een gazon omzoomd met een bloemenborder. Een stukje gazon, een bloemenpartij, een haagje, een stukje met veldbloemen, een terrasje, enkele struikjes, een rotstuintje, … waartussen een tuinpad slingert. En dat kan perfect ook in een kleine tuin.”

Verharden doen we vandaag beter niet meer.

Eddy Van Cauter: “Inderdaad. Van het tuinpad en de terras is het belangrijk dat de vloerbedekking waterdoorlatend is. Grind laat dit toe maar met een rollator wordt dit minder handig. Grindpaden laten zich ook minder gemakkelijk onderhouden en vaak moet je na verloop van tijd terug grind aanvullen. Poreuze klinkers al dan niet met een voeg ertussen zijn dan een betere optie. Grasdalen kunnen ook. Hout op een doorlaatbare ondergrond kan ook maar leggen we beter niet in de schaduw want daar wordt het groen en glibberig en dat voorkomen we beter.”

Hoe beperk je het onderhoud in de tuin?

Eddy Van Cauter: “Je wil later zeker geen tuin die heel veel of zwaar onderhoudswerk vraagt tussen maart en oktober. Dit is uiteraard al voor een groot deel afhankelijk van de grootte van de tuin. Een klein stadstuintje vraagt meestal minder onderhoud dan een grote tuin. Maar een onoordeelkundig aangelegd stadstuintje, kan ook op termijn behoorlijk intensief worden om te onderhouden. De juiste keuze van planten, struiken en eventuele bomen voorkomt op termijn veel werk.”

Aan welke planten denkt u dan?

Eddy Van Cauter: “ Onderhoudsvrij bestaat natuurlijk niet maar er is voor elk seizoen heel wat keuze uit vaste planten die winterhard en wintergroen zijn. Houd bij de keuze wel rekening met de bodemsoort en of die planten al dan niet in de volle zon staan. Op rijkere bodems, kiezen we dan beter voor traaggroeiende planten. Maar over ‘Les goûts et les couleurs, on ne discute pas.

Hier vind je Eddy’s plantenlijst.

Is een strak gazon nog steeds de norm?

Eddy Van Cauter:  Het gazon is in veel van onze tuinen een vast onderdeel. De grasrobbot vervangt op veel plaatsen al de grasmaaier en dat scheelt meer dan een slok op een borrel in werk in de tuin. Je moet ook niet langer gras afvoeren. Maar de laatste jaren krijgen onze gazons tijdens de zomermaanden het steeds harder te verduren onder de hitte en de droogte. Hierdoor moet je wel minder het gras maaien maar voor wie van een groene frisse grasmat houdt, zijn die droge hete zomers een gesel. Kan je geen afstand doen van jouw groene grasmat, kies dan bij de (her)aanleg voor een sterke droogtebestendige grasmengeling. Deze gazons verdorren minder snel en later. Ze herstellen ook sneller. Of kies voor een grasmengeling die je beter geschikt is om langer te laten groeien zoals ‘off-side’. Minder maaien, zorgt ook al dat het gras groener blijft. Bijen, vlinders en andere bestuivers zullen je dankbaar zijn. Probeer dit desnoods eens uit met een stukje van je gazon.”  

Kan een bloemenweide een alternatief zijn.

Een bloemenweide is een mooi alternatief voor het gazon of een deel ervan. Zeker op een zanderige arme bodem werkt het goed. Je hebt dan de hele zomer lang bloemen in de tuin wat een paradijs is voor de bijen. Je hoeft het ook maar 1 tot 2 keer te maaien. Een eerste keer eind juni, begin juli en een laatste keer eind september, begin oktober. Maar onderschat deze klus niet. Kies hiervoor dan zeker voor een meerjarig bloemenmengsel wil je niet elk jaar de bloemenweide opnieuw moeten inzaaien.