Je leest het overal in de media en op immo sites. De EPC waarde van je huis is een bepalende factor als het over de waardebepaling van je eigendom gaat. De meeste mensen weten niet welke EPC waarde hun woning heeft. Het loont echter de moeite om hiernaar te informeren. Als je een woning wil verkopen of verhuren is dat zelfs een verplichting maar ook als je blijft wonen is het zeker nuttig om op zijn minst een indicatie te hebben.

Om de EPC- waarde te achterhalen kan je volgende stappen volgen:

EPC certificaat opzoeken

Als je recent een woning hebt gekocht of gehuurd, zou je van de verkoper of verhuurder het EPC certificaat moeten gekregen hebben. Een EPC certificaat blijft normaal gezien 10 jaar geldig. Is het certificaat ouder dan 10 jaar of heb je renovatiewerken uitgevoerd die het gebouw energiezuiniger gemaakt hebben, dan kan je alvast volgende stappen doorlopen:

Regionale databanken raadplegen

In Vlaanderen kan je een indicatief EPC-label krijgen via de online tool “Test uw EPC”

Alle beschikbare informatie over je woning is bovendien gegroepeerd in de woningpas.

De woningpas is het digitaal paspoort van uw woning in Vlaanderen. Je vindt er nuttig informatie rond energie, uitgevoerde renovatiewerken, bodeminformatie, water & riolering, overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid van uw perceel, woningkwaliteit, de mobiscore en vergunningen.

Neem zeker eens een kijkje, het kan je helpen om te bepalen welke zaken je het best eerst aanpakt.

Energieprestatiecertificaat bij overdracht of verhuur van een wooneenheid

Wil je je woning verkopen of verhuren, dan moet je een energiecertificaat hebben dat opgemaakt wordt door een energiedeskundige.

Het EPC informeert mogelijke kopers of huurders vooraf over de energiezuinigheid van de woning. Sinds januari 2019 worden er labels toegekend, van A+ (uitstekend) tot F (zeer slecht). Het EPC heeft ook tips en aanbevelingen om het label van uw woning of appartement te verbeteren.

Nu verbouwen of overlaten aan jouw erfgenamen?

Twijfel je nog of je zelf wil verbouwen? Heb je de intentie om je eigendom te schenken en laat je energiezuinige verbouwingen liever over aan je erfgenamen? Check dan voor de zekerheid eerst eens op welke verbouwpremies je kan rekenen. Al naar gelang je inkomen kan je rekenen op een grotere of kleinere tussenkomst van de overheid. Een energiezuiniger woning verzekert jou als bewoner van een lagere energiefactuur op korte termijn en zorgt op lange termijn voor een stijging van de verkoopwaarde van jouw huis. Zowel jij als jouw erfgenamen hebben er dus baat bij. Meer nog, misschien kan je als alleenstaande of gepensioneerde rekenen op een hogere overheidssteun dan de steun waar jouw erfgenamen later recht zouden op hebben. Het loont dus zeker de moeite om alle facetten in overweging te nemen!