Spring naar de inhoud

Is renovatie niet langer de juiste optie?

Stefan 24 juli 2024

Bij de koopmarkt valt op dat renovatiepanden langer te koop blijven staan. “Panden met een gunstig EPC en zonder asbest doen het bijzonder goed, maar zijn schaars. Daar zie je wel concurrentie ontstaan maar ook daar is de tijd van de zotste prijzen wel voorbij. Over het algemeen staan renovatiepanden nu gemakkelijk twee maanden langer te koop in vergelijking met vroeger. Er zijn ook een aantal facetten die de verkoop vertragen. Je moet meer onderhandelen met banken om bijkomend te lenen voor een renovatie, banken nemen ook de tijd om renovatiedossiers te onderzoeken, enzovoort. Kortom, het verkoopproces duurt langer sinds de invoering van de renovatieverplichting.” Er gaan momenteel stemmen op om die renovatietermijn te verlengen. Belangrijk: die renovatieplicht is enkel verplicht voor nieuwe eigenaars van een bestaande woning met een slecht EPC-label. Andere stemmen willen gewoon een sterke versoepeling van de EPC: een voldoende gunstige EPC zou je zo kunnen verkrijgen na installatie van een warmtepomp, zonnepanelen of een andere duurzame ingreep.
Maar het loont (bijna) altijd om je woning te renoveren. Bij twijfel vul je onze woonscan in en krijg je een individueel rapport dat je neutraal adviseert.
Wanneer je renoveert loont het om je woning meteen écht levensloopbestendig te renoveren. Hierdoor kun je:
a) langer in je eigen woning blijven wonen,
b) een duurzamer woning realiseren wat goed voor het milieu en je portemonnee is,
c) je woning haar waarde garanderen en behouden.
Bij een levensloopbestendige renovatie verhoog je niet alleen het comfort en de duurzaamheid van je woning, maar maak je deze ook aantrekkelijker voor toekomstige kopers. Bovendien helpt een gunstig EPC-label, verkregen door duurzame ingrepen zoals een warmtepomp of zonnepanelen, bij het sneller verkopen van je woning. Hierdoor vermijd je langdurige verkoopperiodes en onderhandelingen met banken, en profiteer je van een waardevast en toekomstbestendig huis.

Woonoplossingen

Keuken, badkamer, trappen, tuin, ...

Lees meer

Premies

Ontdek hier welke tegemoetkoming je kan genieten

Lees meer

Diensten

Welke hulp kan ik aan huis krijgen?

Lees meer

Vraag het aan!

Niet gevonden wat je zocht? Stel ons hier jouw persoonlijke vraag

Lees meer

Stel je vraag

Op de hoogte blijven

Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw surfervaring te optimaliseren. Meer info