Geniet nu al van een veilige en comfortabele toegankelijke woning.

“Thuis”. Dit is het antwoord dat je steevast krijgt wanneer je mensen vraagt waar ze oud wil worden. Op eigen kracht tot aan de meet, zoals Raymond Van Het Groenewoud het treffend zingt in het lied ‘Aan de Meet’. Ongetwijfeld wat trager dan voordien en desnoods met wat hulp van buitenaf maar als het van de nieuwe en volgende generatie ouderen afhangt, ligt die meet thuis en zeker niet in een of ander woonzorgcentrum.

Voor sommigen betekent ’thuis’ het huis waar ze vandaag wonen, anderen gaan liever op zoek naar een andere woning waarvan een deel dan voor co-housen kiest.

Levensloopbestendig wonen
Een woning afgestemd op de mobiliteit en de levensstijl van (toekomstige) oudere bewoner(s)

De voorsorteerder

Wie uit het WZC wil blijven, kan beter niet achteroverleunen en ervan uitgaan dat dit ook zo wel lukt. De dag dat het wat stroever loopt, komt er zeker omdat mensen ooit wat minder krachtig, lenig en stabiel worden. Zo moet een zestiger gemiddeld al 30% van zijn spierkracht missen en gaat die al iets minder gemakkelijker door de knieën dan voorheen. Intussen neemt ook de stabiliteit af.

Gelukkig weten steeds meer mensen dat bewegen dit proces vertraagt en zelfs kan omkeren.  Maar wie veilig en comfortabel zelfstandig wil blijven wonen, moet ook tijdig stilstaan bij het ontwerp en de inrichting van de woning. De voorsorteerder past zijn woning tijdig aan of gaat op zoek naar een woonst waar hij/zij veilig en comfortabel kan blijven wonen in de volgende levensfase. Die voorsorteerder beseft als geen ander dat van uitstel afstel komt!

Wie uit het WZC wil blijven, kan beter niet achteroverleunen en ervan uitgaan dat dit ook zo wel lukt.

Levensloopbestendig wonen

De oplossingen om woningen te optimaliseren tot levensloopbestendige woningen zijn er zonder dat je interieur hieronder moet lijden. Op dat vlak zijn de voorbije jaren grote stappen gezet naar mooie comfortabele oplossingen voor zowel badkamers, keukens, leefruimtes en tuinen. Meer en meer (binnenhuis)architecten specialiseren zich hierin.

Op dit Lang Zal U Wonen info-platform vindt u meer info, advies en tips over levensloopbestendig wonen. We verwijzen hier ook naar verschillende partijen die met hun producten en diensten je op weg helpen om later veilig en comfortabel zelfstandig te blijven wonen ook als je wat minder mobiel wordt in de toekomst.

Is jouw woning levensloopbestendig?

Scan hier je woning met de Lang Zal U Wonen woonscan en ontvang aansluitend het rapport in je mailbox. Een rapport met tips en advies over comfortabel zelfstandig wonen op latere leeftijd.

DOEN HIER DE WOONSCAN

Lang Zal U Wonen - woonscan